Problem współczesnej recepcji reformy eucharystii po Soborze Watykańskim II - Mętlewicz, Krzysztof (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Sobór Watykański II pragnął odnowić liturgię mszy św., aby wszyscy wierni mogli uczestniczyć w niej w pełny, świadomy i czynny sposób. Dlatego pierwszą podjętą przez niego reformą była odnowa liturgiczna. Wprowadzone przez ojców soborowych zmiany przeszły jednak długą drogę teoretyzowania, przez co zapomniano o właściwym wychowywaniu i katechizowaniu wiernych do udziału we mszy św. Owocem takiego działania jest widoczna dziś znikoma formacja liturgiczna oraz brak katechez przy parafii. Autor próbuje omówić ten problem i wskazać kierunki, w jakich powinien iść Kościół w dzisiejszym świecie.