Kościół, Matka i Nauczycielka. Jesteśmy powołani, aby głosić życie - Walczak, Mateusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
W artykule przedstawiony został problem dotyczący przekazu nauczania Kościoła nierozłącznie związanego z tematyką życia ludzkiego. W pierwszej części autor uwypuklił konieczność głoszenia prawd wiary dotyczących moralności chrześcijańskiej. Każdy wierzący na mocy chrztu jest bowiem w ramach swojego stanu i powołania zobowiązany do dawania świadectwa wierze i moralności. Druga część artykułu w nawiązaniu do Humanae vitae precyzuje treści związane z nauczaniem Kościoła dotyczącym życia ludzkiego. W trzecim punkcie natomiast autor stara się przekazać wskazówki do tego, w jaki sposób dziś najlepiej być wyrazicielem Ewangelii życia. Nawiązując do praktycznego wymiaru posługi Słowa, przedstawia sposoby dzielenia się depozytem Urzędu Nauczycielskiego Kościoła.