Seksualność w teorii querr oraz filozofii osoby i teologii ciała Karola Wojtyły - Siemon, Magdalena (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Seksualność i płciowość człowieka to jedne z najważniejszych sfer ludzkiego życia. Zawsze będą budziły emocje oraz będą przedmiotem analiz socjologów, psychologów, jak i filozofów. Ważne, aby ich różne koncepcje, szczególnie dominujące w dzisiejszej kulturze, były twórczo analizowane i poddawane rzetelnej krytyce z różnych punktów widzenia. Pozwala to na maksymalną obiektywizację oraz weryfikację przedstawianych stanowisk i teorii. Artykuł ten jest próbą takiej analizy, podczas której zderzają się dwa światopoglądy, chrześcijański z postmodernistycznym, filozofia osoby K. Wojtyły z teorią gender/gueer.