Wolność, prawda i ludzka godność - Ochotny, Piotr (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Celem artykułu jest analiza relacji pomiędzy prawdą a wolnością, którą najlepiej wyrażają słowa Chrystusa: „Poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli” (J 8, 32). Analizy przebiegać będą w trzech etapach. Najpierw omówione zostaną różne koncepcje wolności, a także ich historyczne źródła. Następnie zaprezentowane zostanie chrześcijańskie rozumienie wolności. Ostatnią kwestią rozważaną w artykule będzie stosunek prawdy i wolności, tak ważny z punktu widzenia moralności chrześcijańskiej i ludzkiego życia.