Duchowość maryjna w duszpasterskiej działalności kościoła w środowisku młodzieży - Mińczyński, Marcin (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Duszpasterstwo młodzieży jest działalnością Kościoła skierowaną do młodych ludzi zarówno poprzez formę oddziaływania indywidualnego, jak i wspólnotowego, którego celem jest realizacja dzieła zbawienia i posłania do ewangelizacji. Bardzo mało zauważane są niestety młodzieżowe ruchy maryjne, w które angażuje się wiele młodych osób, jak np. Sodalicja Mariańska. Maryja w formacji młodych w duchowości takich ruchów jest dla młodego, nierzadko zagubionego czy poranionego – człowieka nie tylko ideałem – ale inspiracją, także autorytetem, nauczycielką, przewodniczką wskazującą i prowadzącą na spotkanie z żywym Bogiem. Maryjna szkoła wiary, maryjna szkoła życia chrześcijańskiego, maryjna szkoła apostolstwa, maryjna szkoła miłości bliźniego czy maryjna szkoła życia we wspólnocie Kościoła i realizacji swojego powołania, to aktualne propozycje będące miejscem realizacji celów duszpasterstwa młodzieży. Formacja w ruchach maryjnych to nie tylko nabożeństwo do Maryi, ale maryjna szkoła życia chrześcijańskiego ujętego całościowo, która obejmuje wszystkie sfery życia i działalności człowieka. Nikt inny przecież tylko sam Bóg włączył Maryję w dzieło zbawienia, więc jeśli duszpasterstwo ma realizować Boże plany, nie może nie być maryjne. Osoba Maryi właściwie ukazana jako przeżywająca różne chwile radosne i bolesne w swym życiu może stać się bliską Przewodniczką wskazującą na Boga i wiarę jako na odpowiedź na problemy młodości.