Wokół instrukcji „Nawrócenie duszpasterskie wspólnoty parafialnej w służbie misji ewangelizacyjnej Kościoła” - Wielebski, Tomasz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Kongregacja ds. Duchowieństwa opublikowała 20 lipca 2020 roku Instruk- cję Nawrócenie duszpasterskie wspólnoty parafialnej w służbie misji ewange- lizacyjnej Kościoła. Nie tylko zbiera ona w całość dotychczasowe nauczanie Magisterium dotyczące parafii, ale umiejscawia je w perspektywie nauczania papieża Franciszka wzywającego do nawrócenia pastoralnego całego Koś- cioła, którego owocem ma być postawa misyjnego wyjścia do wszystkich ludzi z orędziem Ewangelii. Opublikowana Instrukcja spotkała się z różnymi reakcjami. Pojawiły się głosy pozytywne, chwalące ją za ukazanie skondensowanej wiedzy na temat prawnych podstaw funkcjonowania parafii, nakreślenia szerokiej panoramy współczesnych uwarunkowań, w jakich one działają, oraz dostarczenia inspiracji do odnowy duszpasterstwa parafialnego w duchu nawrócenia pastoralnego. Pojawiły się też głosy krytyczne dotyczyły braku propozycji nowych rozwiązań teologicznych dotyczących zaangażowania wiernych świeckich w życie parafii, zbyt małego akcentowania konieczności rozwoju parafii personalnych oraz zaproponowania szczegółowych rozwiązań dusz- pasterskich. W artykule zostały przybliżone główne myśli zawarte w do- kumencie, który nie jest znany w Polsce szerszemu ogółowi czytelników (1), zreferowana tocząca się po jego publikacji dyskusja (2), odniesienie do niej i podanie pewnych inspiracji do twórczych poszukiwań dróg odnowy parafii w duchu nawrócenia pastoralnego (3).