Praca misyjna w Rwandzie w kontekście współczesnych przemian społecznych - Rajkowska, Dorota (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Współczesna praca misyjna w Rwandzie osadzona jest w wielobarwnym kontekście sytuacji społecznej, kulturowej i politycznej tego kraju. Przed- stawiono historię wydarzeń od pierwszych misji w 1900 roku. okres wojny opartej częściowo na różnicach etnicznych, która miała miejsce w latach 1990–1994, zakończył się brutalnym ludobójstwem. Po tych wydarzeniach praca duszpasterska w Rwandzie od ponad 25 lat koncentruje się wokół przebaczenia i pojednania. Wielu Rwandyjczyków nadal nie doświadcza pełni życia chrześcijańskiego z powodu niezabliźnionych ran, ukrytych głęboko w sercu i pamięci. dzisiaj potrzebne są różne nowe formy pracy misyjnej w kontekście współczesnych przemian społecznych.