Nauczanie Benedykta XVI i Franciszka o posłudze charytatywnej a jej realizacja w Polsce w świetle diecezjalnych syntez synodalnych - Pakuła, Jarosław (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Posługa charytatywna Kościoła jak naucza Benedykt XVI należy do jego natury i istoty. Wynika on z doświadczenia Bożej miłości, która wpływa na wierzących w taki sposób, że pragną oni dzielić się nią z każdym człowiekiem. Taki sposób rozumienia caritas znajduje swoje potwierdzenie w syntezach diecezjalnych synodu o synodalności, które podkreślają zna- czenie dawania świadectwa o wierności Ewangelii przez świadectwo miłości. Istotnym zadaniem pozostaje formowanie wierzących, którzy będą potrafili żyć w doświadczeniu Bożej miłości i dzięki temu dzielić się nią z innymi. Także oddziaływanie nauczania i świadectwa papieża Franciszka o Bożym miłosierdziu znajduje swoje odzwierciedlenie w syntezach diecezjalnych sy- nodu o synodalności. Dla uczestników jest on wzorem realizowania posługi wobec ubogich. A jego nauczanie nieustannie motywuje do podejmowania zaangażowania na rzecz potrzebujących. W dostrzeżonych przez syntezy obszarach posługi charytatywnej niezwykle cenne jest zaangażowanie się w etap diecezjalny samych ubogich, którzy wyrazili swoją wdzięczność za posługę charytatywną Kościoła. Analiza syntez diecezjalnych w kontekście posługi charytatywnej wskazuje na następujące zadania: budowanie przestrzeni dialogu z osobami marginalizowanymi, integracja wspólnot parafialnych w posłudze charytatywnej, rodzina, seniorzy, osoby z niepełnosprawnościami oraz formacja kandydatów do kapłaństwa.