Pastoračné sprevázdanie (counseling) alkoholikov - Trębski, Krzysztof (Warszawskie Studia Pastoralne, 2024)
Alkoholizm jest uzależnieniem, które wyciska swoje zgubne piętno na wszystkich płaszczyznach życia człowieka i dlatego wymaga komplekso- wego, holistycznego podejścia terapeutycznego. Celem artykułu jest po- kazanie, jak poradnictwo duszpasterskie może twórczo łączyć elementy towarzyszenia duchowego z intuicjami wywodzącymi się z nauk huma- nistycznych i społecznych, stając się tym samym skutecznym narzędziem wewnętrznej przemiany i uzdrowienia osoby uzależnionej od alkoholu. Aby osiągnąć swój cel, towarzyszenie duszpasterskie musi rozpoczynać się od bezwarunkowej akceptacji osoby i skupiać się na wszystkich wymiarach jej istnienia. Opisując specyfikę poszczególnych etapów zdrowienia w kon- tekście towarzyszenia duchowego alkoholikom, wybraliśmy typową dla counselingu metodę polegającą na przytoczeniu i komentowaniu dialogów z osobami nadużywającymi alkoholu.