L’importanza pastorale del Concilio Plenario di Częstochowa del 1936 - Czarnowski, Robert (Warszawskie Studia Pastoralne, 2025)
Artykuł przedstawia duszpasterskie znaczenie Synodu Plenarnego, który odbył się w 1936 r. w Częstochowie. Zajmował się on m.in. kwestiami dusz- pasterskimi, których znaczenie, z perspektywy dnia dzisiejszego, nabiera zupełnie innego znaczenia z uwagi na kontekst okresu międzywojennego. Poprzez wnikliwą analizę dokumentów historycznych naświetlony został proces przygotowań do Synodu Plenarnego. Podkreślono kluczową rolę komisji powołanych przez Episkopat Polski ukazując ogromne znaczenie ośmioletniej fazy przygotowawczej. Ponadto przeanalizowano proces za- twierdzania dekretów synodalnych, którego kulminacją było ich oficjalne ogłoszenie w 1937 r. Artykuł analizuje także proces recepcji dekretów syno- dalnych przez polskie duchowieństwo, analizując znaczenie oraz implikacje tego ważnego wydarzenia dla Kościoła w Polsce.