Wiara w życiu młodzieży: psychologiczne wyzwania i duszpasterskie możliwości - Kocher, Sebastian (Warszawskie Studia Pastoralne, 2025)
Artykuł przedstawia rolę wiary w życiu młodzieży, analizując jej wpływ na rozwój psychospołeczny, emocjonalny i duchowy. Zawiera szczegółową analizę okresu adolescencji jako kluczowego etapu w kształtowaniu tożsa- mości, uwzględniając koncepcje psychologiczne, takie jak teoria kryzysów rozwojowych L.S. Wygotskiego oraz teoria tożsamości E. Eriksona. Omó- wiono również znaczenie duszpasterstwa młodzieżowego w kontekście współczesnych wyzwań społecznych, takich jak rosnące uzależnienia czy wpływ technologii. Praca podkreśla rolę dorosłych jako przewodników i mentorów, którzy wspierają młodzież w procesie dojrzewania, budując relacje oparte na zaufaniu, akceptacji i empatii.