Dylematy przygotowania do małżeństwa – trudności i zagrożenia. Studium przypadku archidiecezji Nairobi w Kenii - Mwarumbe, Wanyelo (Warszawskie Studia Pastoralne, 2025)
Autor porusza w artykule kwestię nieodpowiedniej formacji małżeńskiej jako dylemat w rozeznawaniu powołania małżeńskiego. Uważa, że brak formacji katechetycznej po bierzmowaniu młodzieży jest poważnym wy- zwaniem duszpasterskim. Brak odpowiedniego przygotowania do mał-żeństwa sprawia, że wielu młodych ludzi ulega wpływom współczesnych ideologii, które atakują chrześcijańską wizję rodziny. Przykładem LGBT+ takiej kontrowersyjnej ideologii, obcej kulturze Afryki, jest ideologia LGBT+. Pozbawianie chrześcijan wsparcia w postaci katechezy może w konsekwencji zagrażać zarówno powstaniu, jak i trwaniu małżeństwa, a także wpływać na jakość życia rodziny. Autor dokonuje w tekście jakościowej analizy uzy- skanych danych, badając związek przyczynowo-skutkowy tego problemu. Zwraca też uwagę na wpływ nielegalnych treści medialnych, które mają negatywny wpływ na wartości, którymi żyje młodzież. Ważne dla poczy- nionych badań jest uwzględnienie inkulturacji małżeństwa w Afryce.