Czy trzy małżeństwa mogą stać się jednym? Pastoralna propozycja trzech wymiarów przegotowania do małżeństwa w środkowym pasie Nigerii - Malong, Jonathan (Warszawskie Studia Pastoralne, 2025)
Przetrwanie każdej cywilizacji lub społeczeństwa zależy głównie od sta- bilności jego rodziny-najmniejszej, ale najważniejszej jednostki społecznej. Tworzenie tej jednostki społecznej ma ogromne znaczenie w wielu kultu- rach. W Afryce było tak kiedyś, ponieważ różne etapy przygotowań były uważnie i płynnie śledzone. Praktykę tę można było zaobserwować w środ- kowym pasie Nigerii. Jednak obecnie małżeństwo w Nigerii, zwłaszcza wśród chrześcijan, przechodzi przez trójstronne, oddzielne przygotowania. Ten uciążliwy system narzuca się przyszłym parom, które pragną założyć rodzinę, jednocześnie przyjmując nową wiarę chrześcijańską, zachowując swoje bogate dziedzictwo kulturowe i przestrzegając przepisów cywilnych dotyczących małżeństwa. W artykule wykorzystano pastoralną metodę analizy społecznej i refleksji teologicznej. Podkreślono i przeanalizowano tę rzeczywistość w środkowym pasie Nigerii. Przeanalizowano również zawiłe kwestie związane z obecnie praktykowanym systemem trójstronnym. Wraz z konkretnymi propozycjami duszpasterskimi, artykuł opowiadał się za głębszym zaangażowaniem władz państwowych i kościelnych w możliwość wspólnego przygotowania i celebracji małżeństwa. To nie tylko sprawi, że przygotowanie do małżeństwa będzie mniej kłopotliwe, zwłaszcza dla mło- dych ludzi, ale także atrakcyjne, tym samym przyspieszając ewangelizację.