Celibat osób duchownych jako przeszkoda do zawarcia małżeństwa - Smolińska, Natalia (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Opracowanie pt.: „Celibat osób duchownych jako przeszkoda do zawarcia małżeństwa” przybliża tematykę związaną z celibatem i dyspensowaniem od obowiązku jego zachowania. Tekst podzielony jest na cztery punkty. Pierwszy przedstawia rys historyczny instytucji celibatu, poczynając od czasów biblijnych aż po erę nowożytną, ukazując najważniejsze punkty zwrotne rozwoju celibatu duchowieństwa. Drugi punkt przedstawia pokrótce instytucje celibatu we współczesnym nauczaniu Kościoła katolickiego, odnosząc się do Kodeksu prawa kanonicznego oraz dokumentów Soboru Watykańskiego II, a także do nauczania ostatnich Biskupów Rzymu. Punkt trzeci artykułu przedstawia problem święceń jako przeszkody do zawarcia związku małżeńskiego, nawiązując do kanonów Kodeksu prawa kanonicznego. W czwartej części artykułu omówione jest zagadnienie dyspensowania od celibatu, z mocnym akcentem położonym na fakt, że dyspensa od celibatu nie jest prawem przysługującym kapłanowi porzucającemu kapłaństwo, a raczej aktem łaski udzielanej po rozważeniu każdej sytuacji indywidualnie, na prośbę zainteresowanego.