Korelacja między psychoterapią a spowiedzią - Wiech, Angelika (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Artykuł obszernie ukazuje istotę sakramentu pokuty i pojednania oraz kluczowe kwestie związane z psychoterapią. Obecnie trwa moda na za- stępowanie sakramentu spowiedzi technikami czysto ludzkimi w ramach psychoterapii. Doszło do zmieszania obu posług także w obrębie Kościoła. Powyższe treści porządkują cele i zadania spowiednika oraz psychoterape- uty, ukazując przestrzenie w jakich zarówno jeden, jak i drugi winien się poruszać. Ideałem prowadzenia człowiek jako istoty cielesno-duchowej jest jego całościowy rozwój, zarówno psycho-fizyczny, jak i duchowy. Szeroko poruszona więc została także kwestia współpracy jednej nauki z drugą oraz połączenia spowiedzi z psychoterapią w jednej osobie kapłana.