Potrzeba ciągłego rozwoju edukacji w zakresie teologii. Studium przypadku ze Słowacji - Žuffa, Jozef (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
W warunkach liberalno-demokratycznych nie ma oczekiwania, że Kościół wycofa się ze sfery dyskusji publicznej, czy też że będzie przemawiać zza niewidzialnej ściany. Wprost przeciwnie, Kościół zamierza zaznaczać swoją obecność w przestrzeni publicznej, traktując to jako możliwość publicznego przedstawiania swoich idei, zachęcając społeczeństwo do ich zaakceptowania. Aby to osiągnąć, Kościół powinien służyć przykładem dla społeczeństwa świeckiego. W tym celu należy dokładnie omawiać poszczególne dziedziny nauk teologicznych, przygotowując studentów do wkroczenia w sferę publiczną celem odnoszenia się do trendów rozwijających się w społeczeństwie. Taka zatem potrzeba nieustannego rozwoju edukacji akademickiej w zakresie teologii jest wynikiem badań przeprowadzonych wśród katolickich księży na Słowacji.