Młodość jako czas dokonywania wyborów życiowych w świetle wiary - Mądry, Grzegorz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Artykuł składa się z trzech części. W pierwszej części zaprezentowano specyfikę czasu młodzieńczego, podkreślając charakter czasowy tego okresu. W kolejnej ukazano wiarę jako przestrzeń, w której dokonuje się wolność wyboru. W ostatniej części omówiono obszary dojrzewania młodego człowieka, którymi są: sam młody człowiek, rodzina, Kościół, tożsamość narodowa, szkoła, uniwersytet, świat informatyczno-cyfrowy oraz artystyczny, a także sport. Konkluzją jest stwierdzenie, że czas młodości należy do specyficznego etapu rozwoju człowieka, który posiada swoje prawa i zależności często determinowane światłem wiary.