Ubóstwo – znak czasu dla Kościoła w Ameryce Łacińskiej w perspektywie konferencji w Medellin - Pabiś, Dariusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
W roku 2015 minęła pięćdziesiąta rocznica zakończenia Soboru Watykańskiego II. Bez wątpienia było to wydarzenie o kapitalnym znaczeniu dla Kościoła powszechnego. W skali Ameryki Łacińskiej równie ważną rolę odegrała zakończona ponad pół wieku temu, w roku 1968, II Ogólna Konferencja Episkopatu tego kontynentu, która miała miejsce w kolumbijskim mieście Medellín. Biskupi tam zgromadzeni podjęli wysiłek, aby przełożyć soborową refleksję nad Kościołem i światem na realia Ameryki Łacińskiej. Kluczową rolę odegrało tu przynaglenie do badania znaków czasu, które pozwalają dostrzec konkretne przestrzenie działania Ducha Bożego w świecie i skutecznie odpowiadać na wyzwania obecne w wydarzeniach i ludzkich potrzebach. Jednym z zasadniczych znaków czasu, jaki został rozpoznany przez uczestników konferencji, było – dotykające szerokich rzesz ludzi – ubóstwo. Stało się ono wyzwaniem do podjęcia przez Kościół konkretnych działań.