Krajobrazy nowej duchowości? – refleksje nad wybranymi filmami Małgorzaty Szumowskiej - Mazur, Daria (Załącznik Kulturoznawczy, 2025)
Artykuł prezentuje próbę namysłu nad możliwymi korelacjami pomiędzy elementami krajobrazu, przestrzeni, miejsc wpisanych w fabuły wybranych filmów Małgorzaty Szumowskiej (W imię..., Body/Ciało, Śniegu już nigdy nie będzie, Infinite storm) a obrazowaniem w nich zagadnień powiązanych z tzw. nową duchowością. Celem jest dookreślenie, w jakim zakresie czynniki spacjalne w wybranych filmach, wraz z przypisanymi im znaczeniami kulturowymi, mogą odgrywać rolę medium dającego wgląd w szerokie spektrum niedookreślonych, labilnych, hybrydycznych zjawisk wpisujących się w kategorię nowej duchowości jako megatrendu społeczno-kulturowego, znamiennego dla epoki ponowoczesnej.