Fotografia w kole hermeneutycznym. "Koncert dla Berkutu" z protestu w Kijowie - Maksymczak, Marek (Załącznik Kulturoznawczy, 2025)
Artykuł stanowi wnikliwą analizę fotografii "Koncert dla Berkutu", autorstwa Markijana i Ołeha Macechów oraz Andrija Meakowskijego, wykonanej w 2013 roku w Kijowie podczas rewolucji godności. Zdjęcie zostało omówione w perspektywie historycznej, jak również hermeneutycznej. W rozpoznaniu wstępnym praca mówi o kontraście między dwoma stronami konfliktu: protestującym a policjantami, co w trakcie lektury zostało poddane rewizji, umożliwiającej dotarcie do prawdy kompozycji, jej fenomenu i wizualnego sensu, które zasadzają się na interesującej zależność semantyki zdjęcia od jej syntaksy. To okazało się rozstrzygające w określeniu ikoniczności dzieła, która nie jest tu rozumiana jako „ikona” danych wydarzeń, lecz wyjątkowy zestrój formy i treści, charakterystyczny dla nielicznych realizacji o wysokiej wartości artystycznej. Do takich prac można zaliczyć Koncert dla Berkutu, którego ikoniczność polega na semantycznej produktywność strukturalnych cech realizacji.