ZASADA DOMNIEMANIA NIEWINNOŚCI WEDŁUG POGLĄDÓW DOKTRYNY I STANOWISKA JUDYKATURY. ROZWAŻANIA NAD KRAJOWYM I MIĘDZYNARODOWYM PORZĄDKIEM PRAWNYM - Kozak, Elżbieta (Zeszyty Prawnicze, 2023)
W niniejszym artykule poddano analizie obowiązywanie zasady domniemania niewinności w prawie polskim i unijnym, a w szczególności z wynikającej z tego prawa dyrektywę określającą wzmocnienie niektórych aspektów domniemania niewinności i prawa do obecności na rozprawie w postępowaniu karnym. Zasada domniemania niewinności utwierdza w przekonaniu, by ze względów przede wszystkim humanitarnych nie przesądzać sprawstwa oskarżonego, dopóki jego wina nie zostanie udowodniona i stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu. Taka postawa jest zasadna nie tylko dlatego, że oskarżony znajduje się w gorszej sytuacji procesowej aniżeli chociażby oskarżyciel publiczny, gdyż to wobec niego toczy się postępowanie karne, mogące oddziaływać na jego późniejszą egzystencję. W opracowaniu zawarto metodę analizy aktów prawnych, orzecznictwa oraz poglądów doktryny.