PROCES KARNY KS. FRANCISZKA BLACHNICKIEGO PRZED SĄDEM WOJEWÓDZKIM W KATOWICACH 1961-1962 - Szczygieł, Tomasz (Zeszyty Prawnicze, 2023)
W artykule zaprezentowano okoliczności i przebieg postępowania karnego wszczętego przeciwko księdzu Franciszkowi Blachnickiemu w drugiej połowie 1960 r. Oprócz kolejnych czynności procesowych praca ukazuje kontrowersje odnośnie do kwalifikacji prawnej zarzucanych księdzu czynów oraz ich podstawy dowodowej. Ważny element w rozważaniach stanowi linia obrony i argumentacja księdza, w której obnaża on metody i politykę ówczesnego państwa względem Kościoła katolickiego. W opracowaniu uwypuklono również konﬂikt światopoglądowy, jaki legł u podstaw postępowania organów ówczesnej władzy względem księdza Franciszka Blachnickiego, a którego istota sprowadzała się do ograniczenia roli Kościoła w życiu publicznym i społecznym wyłącznie do sfery kultu.