PROBLEMATYKA UJĘCIA OBYWATELSKIEGO W KONTEKŚCIE DZIAŁALNOŚCI ORGANIZACJI TZW. ŁOWCÓW PEDOFILÓW - Dębicki, Jakub (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Instytucja ujęcia obywatelskiego została wprowadzona do polskiej procedury karnej jako wyjątek dający obywatelom możliwość zatrzymywania sprawców popełniających przestępstwa, z zachowaniem ustawowych wymogów. Z takiego prawa korzystają w ramach prowadzonej działalności również osoby znane powszechniej jako „łowcy pedofilów”. Nie pomijając szlachetnego celu, takie zatrzymania mogą stanowić ryzyko naruszeń procesowych. Niniejsza publikacja została poświęcona przedstawieniu przez autora wątpliwości związanych z wypełnieniem ustawowych przesłanek przez organizacje tzw. łowców pedofilów w trakcie dokonywania zatrzymania w drodze ujęcia obywatelskiego osób nawiązujących relacje z osobami poniżej 15. roku życia, za pośrednictwem portali internetowych w celu wykorzystania seksualnego osoby małoletniej.