ZASADY LOKALIZOWANIA NOŚNIKÓW REKLAMOWYCH W ŚWIETLE WYMOGÓW OCHRONY KRAJOBRAZU - Zwolak, Sławomir (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Artykuł dotyczy problematyki sytuowania reklam i urządzeń reklamowych w polskim prawie. Celem obowiązujących regulacji prawnych jest bezpieczeństwo i ochrona przestrzeni publicznej. Realizacja tej ochrony wyraża się przede wszystkim w prawodawstwie określającym zasady ochrony krajobrazu. Wyrazem efektywnej polityki w tym zakresie jest określenie obowiązków dotyczących przewidzianej reglamentacji robót budowlanych polegających na instalowaniu tablic i urządzeń reklamowych.