KILKA UWAG NA TEMAT ZOBOWIĄZANIA SPRAWCY PRZESTĘPSTWA SKARBOWEGO DO UISZCZENIA USZCZUPLONEJ CZYNEM NALEŻNOŚCI PUBLICZNOPRAWNEJ NA GRUNCIE KODEKSU KARNEGO SKARBOWEGO - Błachnio, Adam (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Artykuł omawia praktyczne problemy, jakie wynikają ze stosowania przepisów dotyczących zobowiązania sprawcy przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego do uiszczenia uszczuplonej czynem zabronionym należności publicznoprawnej. W pierwszej kolejności poruszono kwestie wysokości koniecznej do uiszczenia należności, w szczególności czy obejmuje ona odsetki ustawowe czy też nie. Następnie, wpływu obowiązku uiszczenia należności publicznoprawnej na konsensualne zakończenie postępowania, a więc na dobrowolne poddanie się karze i skazanie bez przeprowadzenia rozprawy. W dalszej części omówiono podmiotowo-przedmiotowe komplikacje związane z koniecznością uiszczenia przez sprawcę uszczuplonej czynem zabronionym należności publicznoprawnej. Na końcu artykułu autor przedstawił własną propozycję rozwiązania omawianych kwestii.