STATUS SĘDZIÓW TRYBUNAŁÓW HANDLOWYCH W ŚWIETLE ZNOWELIZOWANYCH PRZEPISÓW FRANCUSKIEGO KODEKSU HANDLOWEGO - Mariański, Michał (Zeszyty Prawnicze, 2026)
Kodeks handlowy stanowi ważny element francuskich kodyfikacji z początku XIX w. Jednym z istotnych aspektów tej kodyfikacji stało się uregulowanie trybunałów handlowych (fr. tribunaux de commerce) jako jednego z elementów systemu wyspecjalizowanych jurysdykcji pierwszej instancji. Funkcjonowanie takiego sądu wiąże się również z przyznaniem odpowiedniego statusu sędziom w nim orzekającym. W tym aspekcie celem niniejszych badań będzie wskazanie zmian, jakie zaszły w tym zakresie w ramach ostatniej reformy z 2023 r., aby zweryfikować tezę o dostosowaniu tych regulacji do współczesnych wyzwań zarówno w aspekcie bezpieczeństwa prawnego, jak i cyfryzacji życia gospodarczego. Dotychczasowe opracowania odnoszące się do historii bądź organizacji pracy francuskich trybunałów handlowych status sędziów tej instancji traktują w sposób bardzo zdawkowy, nie wspominając już o analizie najnowszych zmian w tym zakresie. Tym samym niniejsza publikacja może stanowić prawnoporównawczy element szerszej dyskusji nad zasadnością wyodrębniania specjalistycznego sądownictwa. Francuski system prawny z uwagi na swoją specyfikę oraz uwarunkowania historyczne może stanowić interesującą inspirację również dla polskiego ustawodawcy.