ROZWÓJ TECHNOLOGII GENETYCZNYCH A OCHRONA PRAWNA GENOMU LUDZKIEGO - Szczepaniec, Maria (Zeszyty Prawnicze, 2019)
W artykule podjęta została próba analizy regulacji dotyczących prawnej ochrony ludzkiego genomu na etapie embrionalnym. Analiza objęła zarówno unormowania krajowe, jak i międzynarodowe. Wskazane zostały również zagrożenia wynikające z rozwoju technologii genetycznych oraz związana z tym potrzeba wprowadzenia stosownych regulacji prawnych, pozwalających na zapewnienie skutecznej ochrony istocie ludzkiej na etapie embrionalnym