WYBRANE ZAGADNIENIA ZWIĄZANE Z POKRZYWDZONYM JAKO SPÓŁKĄ Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - Błachnio, Adam; Milanowicz, Aleksandra (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Artykuł omawia problematykę dotyczącą spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jako pokrzywdzonym w postępowaniu karnym, w sytuacji, w której jedynym udziałowcem i zarazem członkiem zarządu jest sprawca czynu zabronionego popełnionego na szkodę tego podmiotu. Autorzy przedstawiają kolejno problematykę związaną z pojęciem pokrzywdzonego w aspekcie prawa karnego procesowego oraz materialnego, a także regulacje związane z zastępstwem procesowym w sytuacji konieczności wyłączenia organu spółki na gruncie prawa handlowego i postępowania cywilnego. Całość rozważań kończy przedstawienie własnego stanowiska, a także postulaty de lege ferenda.