ZANIECHANIE OSOBY TRZECIEJ JAKO NEGATYWNA PRZESŁANKA OBIEKTYWNEGO PRZYPISANIA SKUTKU – NA PRZYKŁADZIE ODPOWIEDZIALNOŚCI KARNEJ LEKARZA ZA BŁĄD MEDYCZNY - Piech, Karolina (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Artykuł dotyczy odpowiedzialności karnej lekarza za błąd medyczny stanowiący zaniechanie wymaganego przez prawo działania. Autorka rozpatruje to zagadnienie z punktu widzenia problematyki negatywnych przesłanek obiektywnego przypisania skutku. Celem artykułu jest udzielenie odpowiedzi na pytanie, kiedy zaniechanie lekarza włączającego się do rozpoczętego wcześniej przez innego pracownika medycznego łańcucha kauzalnego stanowić będzie przesłankę wyłączenia odpowiedzialności karnej tego pracownika. W tymże celu autorka, opierając się na metodzie dogmatyczno-prawnej, dokona analizy dorobku doktryny prawa karnego materialnego oraz orzecznictwa polskich sądów karnych. Autorka rozważy również, czy stwierdzenie, że zaniechanie ma charakter przyczynowy lub że nie posiada cechy przyczynowości, ma istotny wpływ na możliwość wyłączenia odpowiedzialności karnej osoby, która jako pierwsza stwarza niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia pacjenta. Autorka, wskazując przesłanki wyłączenia odpowiedzialności takiej osoby, w zakończeniu udziela odpowiedzi na powyższe pytania.