ZORGANIZOWANA PRZESTĘPCZOŚĆ NARKOTYKOWA W POLSCE - Pływaczewski, Emil W.; Jurgielewicz-Delegacz, Emilia (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Artykuł poświęcony jest analizie przestępczości narkotykowej zorganizowanych grup przestępczych w Polsce. Autorzy początkowo odnieśli się do opisu działalności i zadań Centralnego Biura Śledczego Policji, ponieważ niniejszy artykuł bazuje na sprawozdaniu z działalności tej instytucji. Następnie dokonano krótkiej charakterystyki zorganizowanych grup przestępczych w Polsce. W kolejnej części dokonano analizy i charakterystyki zorganizowanej przestępczości narkotykowej. Odniesiono się do nielegalnej produkcji amfetaminy, innych narkotyków syntetycznych oraz prekursorów do ich produkcji, przemytu amfetaminy i innych narkotyków syntetycznych, przemytu i uprawy konopi oraz haszyszu, przemytu kokainy i heroiny oraz do przestępstw popełnianych w związku z wprowadzaniem na rynek narkotykowy nowych substancji psychoaktywnych i środków zastępczych. Rozważania zakończono krótką charakterystyką działań prewencyjnych.