WPŁYW SZTUCZNEJ INTELIGENCJI NA POSTĘPOWANIE W PRZEDMIOCIE UDZIELENIA PATENTU NA WYNALAZEK - Wojtczak, Małgorzata (Zeszyty Prawnicze, 2020)
W artykule przedstawiono procedurę udzielania ochrony patentowej w kontekście polskich przepisów z uwzględnieniem wykorzystania sztucznej inteligencji. Prawo patentowe jest jedną z głównych dziedzin prawa własności przemysłowej i definiowane jako zespół norm prawnych regulujących stosunki związane z ochroną patentową, dotyczącą innowacji technicznych, w tym w szczególności wynalazków. Kształtowanie ochrony patentowej ma swoje bezpośrednie przełożenie na rozwój gospodarki oraz dobrobytu w kraju. Podnoszenie świadomości wśród społeczeństwa w tym zakresie przysparza wymierne korzyści dla państwa. Usprawnienie tej procedury poprzez udział sztucznej inteligencji w zakresie przede wszystkim analizy dokumentacji zgłoszeniowej zasadniczo skróci czas oczekiwania na rozstrzygnięcie sprawy, a tym samym zwiększy liczbę składanych zgłoszeń na wynalazki.