NADPŁATA A PONIESIENIE CIĘŻARU EKONOMICZNEGO PODATKU W POLSKIM PRAWIE PODATKOWYM - Popławski, Mariusz (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Podstawowym celem niniejszego opracowania jest przedstawienie mankamentów obecnych przepisów dotyczących nadpłaty w prawie podatkowym wynikających z braku jednoznacznego uregulowania sytuacji, gdy nadpłata powstaje u podatnika, który nie ponosi jednak ciężaru ekonomicznego podatku. Oprócz tego przedmiotem artykułu jest również wskazanie kierunków zmian legislacyjnych, które mogłyby eliminować te mankamenty. Z niniejszego opracowania wynika, że na gruncie obecnych przepisów ordynacji podatkowej brak jest jednoznacznej regulacji, która jednoznacznie rozstrzyga, czy podatnik, u którego powstanie nadpłata (zapłaci podatek nienależnie lub uiści go w wysokości wyższej od należnej), powinien móc odzyskać tę kwotę jako nadpłatę w przypadku, gdy podmiot ten nie poniósł ciężaru ekonomicznego danego podatku. Zasadne jest zatem wprowadzenie rozwiązań legislacyjnych, które wyeliminują ów mankament. Wprowadzane rozwiązania powinny skutkować tym, że nadpłata nie powinna być zwracana podatnikowi, który nie poniósł ciężaru ekonomicznego podatku. Kształtując przepisy dotyczące nadpłaty w aspekcie ciężaru ekonomicznego podatku, z pewnością pomocne będą propozycje legislacyjne przygotowane w ramach tzw. nowej ordynacji podatkowej przez Komisję Kodyfikacyjną Ogólnego Prawa Podatkowego.