Zarządzanie infrastrukturą miejską w republikańskim i cesarskim Rzymie - Kamińska, Renata (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Okres przełomu republiki i pryncypatu zapisał się na kartach historii Imperium Rzymskiego jako czas wielu zmian, zarówno o charakterze ustrojowo-politycznym, jak i administracyjnym i społeczno-gospodarczym. Przeobrażenia w sposobie rządzenia państwem zaowocowały pojawieniem się nowych organów publicznych, które odebrały dotychczasowym ich znaczenie. Zmiany te wpłynęły także na strukturę, sposób rządzenia i infrastrukturę miast, a zwłaszcza Rzymu. W przypadku administracji publicznej w zakresie infrastruktury miejskiej transformacja ustrojowa wraz ze zmianami społecznymi spowodowały, że jej funkcje w tym zakresie uległy znacznemu rozszerzeniu, a sposób ich pełnienia został dostosowany do treści i skali aktualnych potrzeb.