SENTENCING REFORMS IN CHINA: TOWARDS THE STANDARDISATION OF SENTENCING - Chen, Xiaoming (Zeszyty Prawnicze, 2016)
REFORMA WYDAWANIA WYROKÓW W CHINACH: KU NORMALIZACJI ORZECZNICTWA Streszczenie W ostatnich latach przeprowadzono w Chinach reformę orzecznictwa. Celem reformy jest ograniczenie zjawiska nierówności i braku konsekwencji w wydawaniu wyroków. W artykule zarysowano podstawę do dalszej dyskusji na temat reformy orzecznictwa w ChRL. Opisano okoliczności oraz problemy, które doprowadziły w ostatnich latach do powstania ruchu na rzecz reformy orzecznictwa, przedstawiając m.in. niektóre postawy wobec tej reformy oraz trudności i napięcia związane z dotychczasową i obecną praktyką orzekania w ChRL. Uważa się, że reforma zaowocuje pozytywną zmianą w zakresie racjonalności i sprawiedliwości wydawania wyroków, jak również i w kwestii ochrony praw człowieka, choć czas pokaże, na ile oczekiwania te zostaną zrealizowane w praktyce.