STATUS FUNKCJONARIUSZA POLICJI PEŁNIĄCEGO SŁUŻBĘ NA STANOWISKU RADCY PRAWNEGO – WYBRANE ZAGADNIENIA - Gacek, Paweł (Zeszyty Prawnicze, 2021)
Niniejszy artykuł został w całości poświęcony problematyce związanej ze statusem policjanta pełniącego służbę na stanowisku radcy prawnego. Co do zasady funkcjonariusze Policji nie są uprawnieni do wykonywania tego zawodu, chyba że pełnią służbę na stanowisku służbowym radcy prawnego. Status policjanta radcy prawnego regulowany jest zarówno ustawą o radcach prawnych, jak i ustawą o Policji. Normy zawarte w obu aktach prawnych wzajemnie się uzupełniają. Skoncentrowano zatem uwagę na omówieniu kwestii odnoszących się do praw i obowiązków szczególnej grupy policjantów pełniących służbę na stanowisku służbowym radcy prawnego. Wykazano, że pełnienie przez policjanta służby na tym stanowisku nie modyfikuje kształtu stosunku służbowego ani też nie zwalnia go z obowiązków ustanowionych w pragmatyce służbowej dla wszystkich funkcjonariuszy.