‘DE PROLE AUGENDA’ METELLUSA MACEDOŃSKIEGO A AULUS GELLIUSZ (‘NOCTES ATTICAE’ 1,6) – TA SAMA CZY DWIE RÓŻNE MOWY? - Schreiber, Łukasz (Zeszyty Prawnicze, 2022)
W artykule dokonano analizy tekstu Aulusa Gelliusza, który wspomina fragment mowy cenzora Kw. Metellusa Numidyjskiego (cos. 109) w przewrotny sposób chwalącej instytucję małżeństwa. Mowa ta, ze względu na liczne podobieństwa wynikające z nawiązań do mos maiorum i szeroko pojętej polityki prorodzinnej, zazwyczaj jest błędnie przypisywana Metellusowi Macedońskiemu. W niniejszym opracowaniu przedstawiono pogląd przeciwny oparty na analizie życiorysów polityków z rodu Metellusów.