RELACJE POMIĘDZY STOSUNKAMI ZATRUDNIENIA A STATUSEM DOKTORANTA SZKOŁY DOKTORSKIEJ - Mroczkowski, Przemysław (Zeszyty Prawnicze, 2022)
W prawie polskim liczne stosunki zatrudnienia regulowane są równocześnie przez prawo pracy oraz prawo administracyjne. Taki szczególny reżim regulacji określonych stosunków prawnych wynika z prawnie chronionego interesu publicznego. Od czasu wejścia w życie przepisów ustawy z 20 lipca 2018 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce także stosunki zatrudnienia doktorantów podlegają takiej podwójnej regulacji. Ustawa wprowadziła ograniczenia w zakresie zatrudniania doktorantów w podmiotach nauki i szkolnictwa wyższego. Celem takiego działania jest ochrona finansów publicznych poprzez zwiększenie odsetka doktoratów bronionych w terminie. Wnioski wskazują, że z uwagi na niewielką wysokość stypendium doktoranckich ograniczenia mogą zwiększać presję ekonomiczną na doktorantów, a tym samym działać przeciwko założonemu celowi instytucji prawnej.