UDZIAŁ CZYNNIKA SPOŁECZNEGO W SPRAWOWANIU WYMIARU SPRAWIEDLIWOŚCI W SPRAWACH KARNYCH W REALIACH XXI WIEKU - Krzyżewski, Łukasz (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Zagadnienie udziału czynnika społecznego w orzekaniu ma długą historię zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Nie ma jednak jednoznacznego stanowiska, czy jest ono elementem korzystnym czy nie, szczególnie w XXI w. Artykuł rozpoczęto analizą najważniejszych modeli udziału obywateli w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Następnie przedstawiono najważniejsze jego wady i zalety w oparciu o analizę instytucji ławników i sądów przysięgłych na tle rozwiązań systemu polskiego i brytyjskiego. Podstawami analizy było orzecznictwo, wypowiedzi przedstawicieli doktryny, jak i społeczna ocena zagadnienia w oparciu o statystyki. Tekst zakończono podsumowaniem zawierającym odpowiedź na postawione w tytule pytanie oraz postulaty potrzebnych zmiany przepisów, aby uaktualnić instytucję oraz uczynić ją lepszą.