SKARGI MIĘDZYPAŃSTWOWE PRZECIWKO FEDERACJI ROSYJSKIEJ W EUROPEJSKIM REGIONALNYM SYSTEMIE OCHRONY PRAW CZŁOWIEKA - Kowalski, Jarosław (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Przedmiotem artykułu jest obecność Federacji Rosyjskiej w Radzie Europy i europejskim regionalnym systemie ochrony praw człowieka stworzonym w ramach Rady Europy. W pracy zaprezentowano instytucję skargi międzypaństwowej przewidzianą w Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Zebrano i poddano analizie wszystkie sprawy wniesione w trybie art. 33 Konwencji przeciwko Rosji. W opracowaniu przedstawiono skutki, jakie wiążą się z wykluczeniem Rosji z organizacji w kontekście rozpatrywanych przez Europejski Trybunał Praw Człowieka spraw przeciwko temu państwu.