BEZPIECZEŃSTWO KSIĄG WIECZYSTYCH JAKO GWARANCJA BEZPIECZEŃSTWA OBROTU NIERUCHOMOŚCIAMI - Pytlewska, Mirosława (Zeszyty Prawnicze, 2023)
Współcześnie występują zagrożenia przejawiające się w nieuprawnionym pozyskiwaniu danych osobowych oraz danych dotyczących nieruchomości, które zawartesą w księgach wieczystych. Zapobieganie takim ryzykom staje się tym trudniejsze,im więcej informacji zostało wpisanych w jawnie prowadzonych księgach wieczystych dających rękojmię ujawnionych w nich treści. W takich uwarunkowaniach wyzwaniem dla administracji staje się wspólne z wymiarem sprawiedliwości umożliwienie ochrony treści ksiąg wieczystych i dokumentów dołączonych do ich akt, a jednocześnie zapewnienie powszechnego dostępu do ksiąg wieczystych jako gwaranta obrotu nieruchomościami.