WYBRANE WSPÓŁCZESNE ZAGROŻENIA STOJĄCE PRZED SAMORZĄDOWĄ ADMINISTRACJĄ OŚWIATOWĄ - Kurzyna-Chmiel, Dorota (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Współczesna samorządowa administracja oświatowa mierzy się z licznymi zagrożeniami. Celem artykułu jest wskazanie i omówienie głównych zagrożeń wraz z ukazaniem potrzebnych zmian prawnych. Jako najważniejsze zagrożenia wskazane zostały zjawiska recentralizacji i niedofinansowania realizacji oświatowych zadań przez jednostki samorządu terytorialnego. Za niezbędne uznano powstrzymanie zjawiska recentralizacji i ustalenie adekwatnych do potrzeb źródeł finansowania zadań. Jako następne zagrożenie został wskazany problem kształcenia Ukraińców, a zwłaszcza konieczność dostosowania przepisów podkonstytucyjnych, które zapewniłyby przestrzeganie obowiązków oświatowych w tej grupie ludności. Ostatnim omówionym zagrożeniem jest stwarzająca wiele niejasności i wymagająca zmiany regulacja przepisów dotyczących edukacji domowej.