SZCZEGÓLNE ROZWIĄZANIA SŁUŻĄCE OCHRONIE ODBIORCÓW ENERGII ELEKTRYCZNEJ W ŚWIETLE ZADAŃ ADMINISTRACJI PUBLICZNEJ - Kurzawa, Angelika (Zeszyty Prawnicze, 2024)
W celu ochrony odbiorców energii elektrycznej w gospodarstwach domowych przed niemożnością zaspokojenia potrzeb w zakresie zaopatrzenia w energię elektryczną w związku ze wzrostem cen ustawodawca przewidział szczególne środki ochrony w postaci dodatku elektrycznego oraz zamrożenia cen. Nie pozostało to bez wpływu na zadania organów administracji publicznej. Gminom zostało zlecone zadanie w zakresie przyznawania i wypłaty dodatku elektrycznego, natomiast Prezes URE zyskał nowe kompetencje w zakresie zatwierdzania taryf w stosunku do przedsiębiorstw energetycznych dotychczas zwolnionych spod obowiązku przedkładania taryf do zatwierdzenia. Niestety, regulacje te były wprowadzane w pośpiechu, co spowodowało, że nie były one doskonałe i negatywnie wpływały na skuteczne wykonywanie zadań przez organy administracji publicznej w zakresie ochrony odbiorców energii elektrycznej.