REGULACJA TERMINÓW W SPRAWACH O UDZIELENIE ZEZWOLEŃ POBYTOWYCH – REAKCJA ADMINISTRACJI NA KRYZYS CZY ZAGROŻENIE DLA STRONY POSTĘPOWANIA? - Dańczak, Paweł (Zeszyty Prawnicze, 2024)
Cudzoziemcy ubiegający się o legalny pobyt w Polsce mogą otrzymywać różne zezwolenia pobytowe, w tym zezwolenie na pobyt czasowy, które jest udzielane na określony czas, nie dłuższy jednak niż trzy lata. Udzielenie takiego zezwolenia następuje w toku postępowania administracyjnego, po spełnieniu przez wnioskodawcę określonych prawem przesłanek. Terminowość rozpoznania sprawy i szybkość postępowania są jednym ze standardów dobrej administracji, a odpowiednie przepisy prawne i terminy powinny służyć jego ochronie. Odnosi się to również do postępowań o udzielenie cudzoziemcom zezwoleń pobytowych. Przedmiotem podjętych w opracowaniu rozważań jest zatem wprowadzona stosunkowo niedawno do ustawy o cudzoziemcach, odrębna w stosunku do art. 35 k.p.a., regulacja dotycząca terminów rozpoznawania spraw dotyczących wspomnianych zezwoleń. Poświęcona temu zagadnieniu analiza obejmuje zarówno aspekty związane z efektywnością prowadzenia postępowań przez organy administracji, jak i poszanowania gwarancji strony do rozpoznania jej sprawy w rozsądnym terminie.