ZARYS DZIAŁALNOŚCI SĄDU SPECJALNEGO W WARSZAWIE (SONDERGERICHT WARSCHAU) W LATACH 1939-1945 - Graczyk, Konrad (Zeszyty Prawnicze, 2024)
W artykule zarysowano podstawowe aspekty działalności niemieckiego Sądu Specjalnego w Warszawie (1939-1945). Przedstawiono okoliczności jego utworzenia, właściwości miejscowej i rzeczowej. Omówiono ustrój, obsadę stanowiska przewodniczącego (kierownika), dane personalne sędziów, prokuratorów i urzędników. Przedstawiono również, na podstawie zgromadzonego w różnych archiwach materiału źródłowego, statystykę orzecznictwa. W związku z informacjami dotyczącymi zawartości zniszczonych akt, ilustrujących gigantyczną liczbę wyroków śmierci wydanych przeciwko Żydom, przedstawiono wstępną ocenę działalności tego sądu oraz postulat monograficznego opracowania tej problematyki, ze szczególnym uwzględnieniem jakościowych badań zachowanego orzecznictwa.