RELACJONOWANIE PRZEZ MEDIA PRZEBIEGU PROCESU KARNEGO – ZAGADNIENIA WYBRANE - Treder, Malwina (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest analiza przepisów związanych ze standardami relacjonowania procesów karnych przez media oraz odpowiedź na pytanie, czy obowiązujące w Polsce ramy prawne uwzględniają poszanowanie podstawowych zasad procesu karnego, jakimi są domniemanie niewinności i jawności rozprawy, potrzeba informowania społeczeństwa przez media na temat spraw budzących zainteresowanie oraz ochrona praw wszystkich uczestników postępowania. Z uwagi na fakt, że z roku na rok mass media coraz częściej zajmują się przekazywaniem informacji na temat procesów skupiających zainteresowanie społeczeństwa niniejszy artykuł stanowi istotne opracowanie z punktu widzenia praktyki, które odwołuje się zarówno do przepisów ustawy z 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego, jak i ustawy z 26 stycznia 1984 r. – Prawo prasowe. W pierwszej kolejności omówione zostały zasada domniemania niewinności oraz zasada jawności z odwołaniem nie tylko do przepisów kodeksu postępowania karnego, lecz także Konstytucji RP i aktów prawa międzynarodowego. Następnie szczegółowo omówiony został art. 357 k.p.k., w którym zawarte zostały zasady uczestnictwa przedstawicieli mediów w rozprawach sądowych, z uwzględnieniem zmian wprowadzonych nowelizacją z 5 sierpnia 2016 r. Zmiana przepisów miała istotny wpływ na ułatwienie możliwości relacjonowania przez dziennikarzy poszczególnych procesów, w szczególności tych, które cieszyły się dużym zainteresowaniem w społeczeństwie. Jednocześnie wpłynęło to pozytywnie na realizację zasady jawności rozprawy. W kolejnej części artykułu omówiony został art. 13 pr. pras., w którym został zawarty zakaz wypowiadania opinii co do rozstrzygnięcia w postępowaniu sądowym przed wydaniem orzeczenia w I instancji oraz publikacjiwizerunku i innych danych osobowych osób, przeciwko którym toczy się postępowanie przygotowawcze lub sądowe, jak również świadków i pokrzywdzonych. Zwieńczenie artykułu stanowią wnioski autorki dotyczące omawianych przepisów.