ORYGINALIZM ANTONINA SCALII I ‘VERFASSUNG’ CARLA SCHMITTA. DWA SPOJRZENIA NA ROLĘ PIERWOTNEJ DECYZJI W PRAWIE - Engelking, Wojciech (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Jakkolwiek wielu badaczy wskazuje koncepcje niemieckiego teoretyka prawa i filozofa polityki Carla Schmitta jako te, które zainspirowały działania Stanów Zjednoczonych podejmowane w ramach tzw. „wojny z terrorem”, należy zauważyć silny opór, jaki w USA podjęła wobec nich judykatywa. Spomiędzy sędziów amerykańskiego Sądu Najwyższego tym, który się z tego oporu wyłamał, był sędzia Antonin Scalia. Wyłom ten zaowocował uznaniem go za „pogrobowca” Carla Schmitta (co o tyle problematyczne, że sam Scalia zawsze odżegnywał się od jakiegokolwiek wpływu innej niż amerykańska myśli na jego oryginalistyczną doktrynę wykładni prawa). W artykule autor analizuje podobieństwa pomiędzy oryginalizmem Scalii i Carla Schmitta koncepcją Verfassung, jak również zdanie odrębne do wyroku amerykańskiego SN-u w sprawie Hamdan v. Rumsfeld, w którym to ujawnia się schmittiański charakter oryginalizmu Scalii.