GLOSA WYROKU SĄDU APELACYJNEGO W SZCZECINIE Z 13 GRUDNIA 2018 R., II AKA 179/18 - Sitarz, Olga (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Niniejsza publikacja stanowi glosę do wyroku Sądu Apelacyjnego w Szczecinie z 13 grudnia 2018 r., który stwierdził, że z treści art. 15 § 1 k.k. nie wynika warunek podjęcia natychmiastowej akcji zmierzającej do zapobiegnięcia powstaniu skutku. Zgadzając się z tak postawioną tezą, w publikacji podjęto próbę doprecyzowania przywołanego sformułowania. Ponadto krytycznie odniesiono się do problemu podziału usiłowania na ukończone i nieukończone oraz konsekwencji z takiego podziału wynikających. Odrębnym zagadnieniem poddanym analizie jest mechanizm wymiaru kary przy czynnym żalu powiązanym z tzw. usiłowaniem kwalifikowanym.