POZYCJA WSPÓŁPRACOWNIKÓW BANKU (DORADCÓW) JAKO POŚREDNIKÓW W OFEROWANIU OBLIGACJI KORPORACYJNYCH NA PRZYKŁADZIE SPRAWY GETBACK - Zapadka, Piotr (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest analiza w zakresie prawnego charakteru czynności wykonywanych przez współpracowników jednego z banków krajowych, tj. osób współpracujących z bankiem (doradców) na podstawie umowy o współpracy, na rzecz klientów tego banku w związku z niepubliczną ofertą nabycia obligacji GetBack S.A. z siedzibą w Warszawie. Metodologia badania – przyjętą metodologią jest metodologia normatywno-dogmatyczna. Wynik – wynikiem badań jest wykonanie wykładni prawnej w zakresie badanego zagadnienia. Oryginalność/Wartość – tematyka ta jest o tyle istotna, gdyż poza znaną medialnie sprawą osób poszkodowanych w wyniku emisji obligacji GetBack S.A., dotyczy ona pozycji prawnej współpracowników banku (doradców) – jako uczestniczących w oferowaniu tego rodzaju papierów wartościowych na rzecz swoich klientów – która to pozycja prawna rodzi wiele wątpliwości interpretacyjnych.