Oddelegowanie policjanta do wykonywania zadań służbowych poza policją do instytucji krajowej jako sposób przekształcenia stosunku służbowego policjanta - Wieczorek, Mariusz (Zeszyty Prawnicze, 2020)
Oddelegowania funkcjonariusza Policji do wykonywania zadań służbowych poza Policją zostało regulowane przepisami dodanymi do ustawy Policji względnie niedawno. Zastosowanie przepisów o oddelegowaniu policjanta powoduje przekształcenie stosunku służbowego policjanta, której istotą jest zmiana jednostki organizacyjnej administracji publicznej, w której policjant wykonuje obowiązki służbowe. Oddelegowanie funkcjonariusza Policji do instytucji krajowej nie stanowi jednak podmiotowego przekształcenia stosunku służbowego. Policjant przed i po oddelegowaniu pełni służbę na rzecz państwa. W wyniku oddelegowania policjanta do instytucji krajowej nie dochodzi nie dochodzi również do przekształcenia służby, będącej przedmiotem stosunku służbowego, regulowanego prawem administracyjnym w pracę, która jest wykonywana w ramach stosunku pracy i stanowi przedmiot prawa pracy.