FROM EQUALITY TO PRIVILEGE: THE LATE AUSTRIAN EQUAL TREATMENT BILL 2012 - Kugler, Gudrun (Zeszyty Prawnicze, 2016)
OD RÓWNOŚCI DO PRZYWILEJU. ODRZUCONY AUSTRIACKI PROJEKT USTAWY O RÓWNYM TRAKTOWANIU Streszczenie Przedmiotem artykułu jest kwestia wdrażania piątej dyrektywy UE o równym traktowaniu osób w obszarze usług i handlu. Autor podnosi kwestię odrzucenia w Austrii projektu ustawy rozszerzającego zakaz dyskryminacji w tym zakresie i wyraża przekonanie, że podobne akty prawne powodują ograniczenie wolności jednostki. Przyczyniają się także do wzrostu poczucia bycia dyskryminowanym w społeczeństwach europejskich.